Kāds kristietībai sakars ar seksu?

couple-man-woman-kiss-embrace-relationship-480x250

Mūsu kultūrā vairāku iemeslu dēļ ir nostiprinājies dīvains cilvēka dzīves sadalījums uz “garīgām” un “ne-garīgām” jomām. Šī reliģiskā šizofrēnija diemžēl ietekmē arī ticīgus cilvēkus.

Dvēsele ir svēta, garīga, pārdabiska, bet miesa (ķermenis) – sadzīviska, primitīva, mazsvarīga. Miesu vajag nemitīgi ierobežot, šaustīt, noniecināt, jo tas ļaus “attīstīt” dvēseli. Šis domāšanas veids ir dziļi iesakņojies gan tautā, gan kultūrā, gan mākslā? gan starp atsevišķām reliģiskām autoritātēm. Nākamais absurdais solis ir “ietekmes sfēru” sadalīšana starp dažādām nozarēm: dvēseli – Baznīcai, jūtas – psiholoģijai, intīmo dzīvi – seksoloģijai.

Šeit nāk prātā kāds spilgts piemērs, ko piemin Karols Maisners, poļu seksologs un benediktiešu mūks. 1990.gadu sākumā viņš vadīja laulāto rekolekcijas kādā lielā draudzē. Runājot par harmoniskās seksuālās dzīves nozīmi, viņš aicināja kristīgus pārus tuvības brīdī sarunāties par savām sajūtām, stāstīt savai otrajai pusītei, kādi pieskārieni patīk, kādi nepatīk, kas dod lielāku baudu un tml.

maxresdefault

Maisnera uzstāšanās izraisīja sašutuma vilni īpaši dedzīgo katoļu vidū: priesteris draudzes telpās atļaujas reklamēt pornogrāfiju! Tomēr Maisners turpināja un joprojām turpina savu darbību, apzinoties, cik svarīgas ir seksuālās attiecības laulāto dzīvē.

Klusēšana par to izmaksā pārāk dārgi, jo tie, kam mūsu laime neinteresē, noteikti neklusēs.

Dievs radīja cilvēku kā vienotu veselumu kopā ar miesu, dvēseli un garu. Viņš svētīja katru cilvēka dzīves jomu. Līdz ar to sekss Dieva plānā ir īpaša dāvana, kas palīdz laulātiem attīstīt savas attiecības un arī pieaugt ticībā. Cik dīvaini, ka tieši mēs, ticīgie, kuriem ir pieejama Dieva atklāsme (arī par cilvēka seksualitāti), esam veiksmīgi iemācījušies sadalīt garīgo un ķermenisko, reizēm dzīvojot tādā kā reliģiskā šizofrēnijā… (par to plašāk šeit)

Protams, situāciju ietekmē arī mūsu nesenā pagātne, kad kristietības sludināšanu apgrūtināja padomju iekārtas uzspiestā ateisma politika. Daudzus gadus Baznīcai Latvijā bija vienkārši jācīnās par izdzīvošanu, tāpēc nebija resursu, lai pievērstos cilvēka seksualitātei no kristietības skatu punkta. Taču kristietībai ir daudz kas sakāms par šo jomu.

o-WEDDING-NIGHT-SEX-facebook

Jaunie laiki atnesa ne tikai pašu vārda brīvību, bet arī ar to saistītas pārmērības. Ja agrāk sabiedrībā par seksu klusēja, tad tagad bļauj uz katra stūra. Jo cilvēka seksuālā dzīve daudziem ir peļņas avots. Jo vairāk kļūdu un sāpju, jo labāk uz tā var nopelnīt. Un atkal: seksa eksperti ir visi – ultraliberāļi, dženderisti, feministes, pop-zvaigznes, daži dīvainie seksologi, bet tikai ne kristieši.

Tādēļ ir vērts atgriezties pie tādas cilvēka seksualitātes izpratnes, kas saskan ar kristīgām vērtībām un kas palīdz laulātiem būt laimīgiem (nevis tikai pēc nāves, bet jau šeit un tagad). Tam būs veltīts seminārs “Laulāto seksualitāte: dāvana un izaicinājums”. Pasākuma laikā pārrunāsim:

kas ir patiesa cilvēka seksualitātes jēga un nozīme,
kā vīrišķība un sievišķība papildina viena otru,
kas ir divas galējības seksualitātes tēmā, un kā no tām izvairīties,
kā panākt, lai savas seksualitātes izdzīvošana nestu prieku, nevis ievainojumus.

Semināru vadīsim kopā ar kristīgo psiholoģi Līgu Ruttuli. Vakara programmā – lekcija, mākslas terapijas elementi, dalīšanās un neparasta saruna par pašu svarīgāko. Pasākums notiks kristīgā vidē Psiholoģijas un attīstības centrā “Mājas” (Gustava Zemgala gatve 48, Rīga).

Dalības maksa ir 15 euro. Pieteikties uz semināru var pa tālr. 2919860 vai e-pastu marks@augliba.lv.

webam

Dažas Karola Maisnera lekcijas (neaizmirsti ieslēgt angļu subtitrus)

Šis ieraksts tika publicēts Notikumi ar birkām , , , , , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt